Aubrey Road

Allford Hall Monaghan Morris, meld architecture, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The brick used for the extension gives the impression of singular sculpted masonry mass  

Rob Parrish (website)     Download Original

  • The brick used for the extension gives the impression of singular sculpted masonry mass     
  •     
  • View from the terrace into the kitchen    
  • View from the kitchen out onto the terrace and garden    
  • View of the refurbished kitchen    
  •       
  • Details of brick facade    
  • Location plan    
  • Ground Floor Plan    
  • Section AA    
  • Section BB    
  • East Elevation    
  • View of the house before refurbishment    
  • Pre-existing ground floor plan    
  • Pre-existing east elevation    
  • Detail section through sliding doors    
  • Detail section through window seat    

The transformation of an existing Victorian terrace house into a spacious home with open-plan living spaces extending onto a terrace and garden

Instead of being shut away from the rest of the house, the reconfigured kitchen now becomes the pivotal space around which family life can revolve, transforming the existing house into a spacious home with open-plan living spaces extending out to the terrace and garden.

The new elements are deliberately simple and restrained: plaster and wall-lining cabinetry is coloured white following similar finishes elsewhere in the house. Likewise for the dark-stained timber floor carried through to the terrace decking and becoming a unifying element between outside and inside, old and new.

The bricks used for the extension have a similar a colouration the predominant one of surroundings, but are of a narrower, longer proportion and have a matching flush pointing intended to achieve the impression of singular sculpted masonry mass when perceived from back of the garden.

Data

  • Begun: Oct 2012
  • Completed: Jun 2013
  • Floor area: 42m2
  • Sector: House
  • Total cost: £121,000
  • Tender date: Jan 2012
  • Procurement: JCT IC 2011
  • Address: 5 Aubrey Road, London, N8 9HH, United Kingdom

Professional Team