Calabria Road

Waghorn Gwynne Architects, London, 2007

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View of extension from garden 

Waghorn Gwynne Architects     Download Original

  • View of extension from garden    
  • All rear windows have a view out onto the garden    
  • The horizontal trellis bars are strongly articulated    
  • The garden continues up the extension with the climbing plants, creating a new vertical dimension to the garden    
  • Steps down to the garden    
  • Transition from living space to kitchen space    
  • The double height bookshelf provides extensive book storage    
  • The double height bookshelf provides extensive book storage    
  • More shelving integrated within the walls    
  • The lavender roof    
  • Ground, first and second floor plans    
  • Section    
  • Rear elevation    
  • Existing floor plans    
  • Existing rear elevation    
  • Existing section    

Extension to house in North London with attention to providing natural light, accommodating an extensive book collection and creating a more intimate link with garden

A house extension for a client who was short of space both inside and out. The solution was to demolish the existing rear two-storey extension and replace it with a 5m high garden room and gallery, which brings light into the previously dark house.

Bookcases furnish the garden room, which looks out onto a garden that is now on two levels, greatly increasing the density of planting that one sees from inside. In addition, the building itself has been turned into a ‘vertical garden’, with strongly articulated horizontal trellis bars up which climbing plants will scramble.

Data

  • Completed: 2007
  • Sector: House
  • Total cost: £200,000
  • Address: Calabria Road, London, N5, United Kingdom

Professional Team