Jubilee School

Allford Hall Monaghan Morris, London, 2002


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

First floor break-out spaces 

Tim Soar (website)     Download Original

  • First floor break-out spaces    
  • View over the school from the south    
  • The classroom block, to the right, gives each class its own balcony or terrace overlooking the communal outdoor space. The decked roof to the single-storey special needs block provides a more secluded space for play    
  • Coloured partitions between first floor classroom balconies    
  • The nursery playground showing the cantilevered break-out space    
  • Main entrance    
  • The main hall    
  • Wind chimneys    
  • A strong palette of colours was developed for use internally and externally    
  • Etched glass window on western facade, designed by Martin Richman    
  • Bespoke furniture by Andrew Stafford includes bench and table units for informal teaching in the break-out spaces    
  • Site plan    
  • Lower ground floor plan    
  • Upper ground floor plan    
  • Section through classroom and surestart    
  • Wind chimney details    
  • Wind chimney and classroom details    

Primary school for 420 children, including a Special Educational Needs school for the profoundly deaf and a nursery with a Sure Start crêche

Jubilee School was conceived as a ‘superschool’, part of an initiative by the London Borough of Lambeth to change the way that schools and their facilities are perceived and used.

Its creation followed the closure of three existing schools, one of which previously occupied the site. In this context the challenge was to present the school as an exciting community resource. From the outside, the strong linear shapes, white render planes, and glowing blocks of colour by artist Martin Richman, contribute to the building’s sense of civic presence
The form and location of the three main elements of the design are informed by the specific conditions of the complex urban site. The hall block gives the school a dramatic presence on Tulse Hill.

The classroom block runs from east to west allowing for south-facing classrooms, each with an equal amount of sunlight, and each with a balcony and terrace of their own. ‘Break-out’ spaces are clearly articulated as cantilevered boxes along the northern edge of the classroom block. The special educational needs block is located to the west, providing a sheltered environment with a separate entrance.


  • Begun: May 2001
  • Completed: 2002
  • Floor area: 3,550m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £5M
  • Tender date: Dec 2000
  • Procurement: JCT Local Authorities with Quantities, 1998 Edition incorporating CPD supplement
  • Address: Tulse Hill, London, SW2 2JE, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

Sika Trocal

Sika-Trocal provides flat roofing membranes that are suitable for a wide range of applications including new build, refurbishment, solar and green roof specifications

Find out more