The Old Rectory, Moor Monkton

Architecture519, York, 2013


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Distance Garden Shot 

    Download Original

  • Distance Garden Shot    
  • Garden Shot - External    
  • Bay Window and Link View    
  • Bay Window    
  • Gable Stone & Eaves Detail    
  • Extension Abutment Detail    
  • Internal Kitchen / Dining View    
  • Internal Dining / Snug View    
  • Internal Snug / Bay Window    
  • Bay Window Internal Detail    
  • 11.JPG    
  • Loft Bathroom    
  • Loft Bedroom    
  • Ceiling Void    
  • Ceiling Void - Detail    
  • Floor plans    
  • Concept Plan    
  • Proposed Elevations    
  • Site plan    
  • Existing rear view    
  • Existing external shot    
  • Proposed Stone Details    
  • Proposed Bay Window Details    
  • Proposed Bay Window Head and Cill Details    
  • Roof Truss Details    

Extensive renovation of existing rectory building with the addition of a single store extension linking the building to the recently renovated coach house in order to adapt to the needs of contemporary family living

The renovation and extension of the Old Rectory at Moor Monkton reinvigorates the existing brick built property to adapt to the needs of contemporary family living, whilst celebrating the character and quality of the original architecture. The differentiation of public and private spaces governs the plan form, with the reinstatement of the arrival courtyard.

A single storey extension replaces a series of out-buildings to provide a formal link between the main house and the coach house. The new-build element carefully reflects the ornate brick and stone detailing with a hand-made red brick and steeply pitched slate roof.

The detailing on the new building responds to the existing detailing without slavishly following it. To the south of the building, the private garden is reinforced with the introduction of a raised terrace. The new kitchen/dining space allows the ground floor space to flow and to interact with the garden.

This interaction is emphasised with the projecting bay window seat which is bathed in morning sunlight. The existing well is retained within the kitchen beneath a glass floor. The upper floors of the rectory are sensitively remodelled to make best use of new roof lights and double height spaces.


  • Begun: Nov 2012
  • Completed: Oct 2013
  • Floor area: 600m2
  • Sector: House
  • Total cost: £225,000
  • Funding: Private
  • Procurement: Management Contract with nomitated Sub-contractors
  • Address: The Old Rectory, Church Lane, Moor Monkton, York, YO26 8JH, United Kingdom

Professional Team