Ballymullan House

McCaw Architects, Bangor, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Rear View Extension 

Terence McCaw     Download Original

  • Rear View Extension    
  • Rear Elevation    
  • Interior    
  • Interior    
  • Interior    
  • Raised Patio    
  • Corner Detail    
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • Rear View Existing    
  • Roof parapet detail    

Two-storey rear house extension with an open plan kitchen/dining area on the ground floor and a bedroom above

The configuration of the kitchen, scullery, pantry, back yard and lean-to conservatory was a menagerie of typical mid- 20th Century house design. All these accruements at the rear of the house were demolished and a new open plan kitchen/dining area has been constructed on the south facing side of the property with a direct interaction with the existing garden. The extension also provides a fourth bedroom at first floor level with an en-suite facility.

A typical suburban house has been transformed by an extension which brings the living accommodation into the 21st Century. The outmoded cellular layout of the kitchen and rear utility spaces has been replaced with an open plan extension in a largely glazed pavilion. These interventions of modernity not only engage with the external landscaping but provide a dialogue with the design of an earlier era.

Data

  • Begun: Jul 2011
  • Completed: Feb 2012
  • Floor area: 47m2
  • Sector: House
  • Total cost: £85,000
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2011
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: 34 Ballymullan Road, Crawfordsburn, Bangor, BT19 1JG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers