Crowbrook

Knox Bhavan Architects, Ware, Hertfordshire, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Dennis Gilbert (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Long section    
  • Bay Window Seat 1-10 Clear    

Timberframed single story house for a client with rheumatoid arthritis

The house is sited on the same footprint of a previous 1970s bungalow preserving the garden, views and aspect of the original building.

To optimise the use of space, corridors are banished with sleeping space made flexible, fixed glazing with solid shutters installed, and bay windows with flush ceilings project out into the landscape. Long views and glazed open corners give the house a strong connection with the garden.

The house is constructed as a breathing timber frame, fully filled with cellulose fibre insulation and clad in the local vernacular black boarding set on a brick plinth. It also has LED lighting, low-energy water devices, photovoltaics and solar thermal panels feeding underfloor heating, water butts and a planted green roof.

Data

  • Completed: Dec 2011
  • Floor area: 200m2
  • Sector: House
  • Address: Ware, Hertfordshire, United Kingdom

Professional Team