El Ray

Simon Conder Associates, Kent, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from north 

Paul Smoothy     Download Original

  • View from north    
  • View from north east    
  • View form the East    
  • View from north east    
  • View from the West    
  • Roof deck view    
  • Courtyard view    
  • View from south    
  • View from south    
  • View of South Elevation at Dusk    
  • View looking towards Dungeness A nuclear power station    
  • View of entrance    
  • Courtyard view    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Section    
  • North elevation    
  • South elevation    
  • East elevation    
  • West elevation    

Extension to a beach house that incorporates an 1870s railway carriage located immediately to the east of Dungeness A power station

Dungeness Beach is a Conservation Area and a Site of Special Scientific Interest where new buildings are against local planning policy. It was both desirable and necessary to retain the original railway carriage, the house incorporates this as a freestanding object inside a highly insulated timber structure.

The carriage forms the centre point of the main living area and accommodates the kitchen. A fully glazed southern elevation gives views out over the English Channel and a series of smaller slot windows on the other elevations give focused views of the adjacent lighthouse, coastguard station and nuclear power station.

The plan incorporates two courtyards to provide shelter from the fierce wind and in calmer weather the sloping roof deck acts as an observation platform.

Environmental control is achieved through a combination of super-insulation, passive solar gain, cross ventilation and a wind turbine. It is anticipated that during the year the turbine will generate more electricity than the house will consume, meaning the house can be run at carbon negative.

The structural timber frame is constructed from lightweight engineered timber I-Joists, braced inside and out with a sheathing material manufactured entirely from wood waste.

Data

  • Completed: Mar 2008
  • Floor area: 140m2
  • Sector: House
  • Total cost: £222,000
  • Funding: Private
  • Procurement: JCT Minor Building Works
  • Address: Dungeness Beach, Dungeness, Kent, TN29 9NB, United Kingdom

Professional Team