Cobtun House

Associated Architects, Worcester, 2003

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Martine Hamilton Knight (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Site plan colour    
  • Ground floor plan    
  • Section    
  • Long section    
  • Garden elevation    
  • River elevation    
  • Elevation    
  • Elevation    
  • Elevation    
  • Elevevation    
  • Elevation    
  • Joint isometric    

Private house in a conservation area, overlooking the River Severn made from local oak and glass and a wall of red earth

The house is made from local oak and glass abutting an unusual wall of red earth. Against this encircling wall and buffer spaces to the north, a south-facing open-plan layout opens out to a terrace and a grass meadow with distant views beyond. The vertical volumes of chimney stack and principal bathroom are finished in render using sand from the site itself.

Low environmental impact materials and construction are used throughout, including recycled cellulose, timber, and the site earth. Energy conservation measures include solar panels, rainwater reclamation and a passive solar strategy with vines giving seasonal shading.

Data

  • Begun: Jul 2000
  • Completed: 2003
  • Floor area: 219m2
  • Sector: House
  • Total cost: £350,000
  • Tender date: Apr 2000
  • Procurement: Two-stage tender JCT
  • Address: Northwick Close, Northwick, Worcester, WR3 7EF, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more