Rockmount

Shedkm, Wirral, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Jack Hobhouse (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Elevation    
  • Elevation    
  • Elevation    

House in the Caldy Conservation Area with views across the Dee estuary, Welsh hills and Irish Sea

The building takes the form of a low, linear plan form, orientated orientated east-west, jutting out of the crest of the hill and reaching out to the view. This element contained the living spaces – positioned in the most exposed location – with sleeping spaces for the children facing the garden.

Below, set into the hillside, ancillary spaces were laid out, and a play space and a guest suite in a remote corner providing privacy.

Adjacent to the main wing, balanced upon a sandstone retaining wall and accessed via a glass bridge, is the master bedroom with interconnecting study.

The sandstone wall also determines the location of the pool and dining terrace with barbecue, which is set into a recess in the side of the house.

The structure is a pair of exposed in situ concrete flat slabs, supported on concrete columns.

Data

  • Completed: Jan 2011
  • Floor area: 450m2
  • Sector: House
  • Address: Wirral, United Kingdom

Professional Team