Conversion of a ground floor

Eger Architects, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from garden 

John Eger     Download Original

  • View from garden    
  • Detail from garden    
  • Through view inside    
  • In to out    
  • Detail worktop    
  • Corner seat to interior    
  • Sitting room    
  • New slidingdoor light to centre    
  • Detail ventilation window    
  • Ground floor plan (and existing ground floor plan    
  • Long section    
  • Shower tiles    
  • Bay window detail    

Ground floor of typical mid terrace two storey late Victorian family house

The brief was to transform a dark ground floor and rear kitchen of this mid Victorian terrace house to be light filled and generate a sense of increased spaciousness with a view to the garden. The scheme should be exempt from planning permission and cost no more than around the £50,000 mark.

We achieved this by the replacement of an existing rear bathroom extension built by the previous owner by an all glass bay window and the opening up of the front sitting room to the rear room and the side passage. The previous bathroom was replaced in the centre of the plan. To maximise space, corner seating was built in forming a dining area as part of the kitchen now benefitting from the view to the garden and added daylight.

Re-use of many of the existing electrical, plumbing and drainage routes enabled the target cost budget to be met.

Data

  • Begun: Apr 2012
  • Completed: Aug 2012
  • Floor area: 33m2
  • Sector: House
  • Total cost: £51,000
  • Tender date: Jan 2012
  • Procurement: JCT Minor Works 2011
  • Address: 27 Embleton Road, London, SE5 7EB, United Kingdom

Professional Team

Suppliers