Kitchen Garden

Coffey Architects, London, 2012


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Tim Soar     Download Original

  • Ground floor plan    
  • Plan existing and proposed    
  • Section    
  • Internal elevation: kitchen    
  • Kitchen internal elevation    
  • Rear elevation    
  • Window head detail    

A three bedroom family home. The interiors have been fully renovated and an extension added to the garden

The existing haphazard arrangement of bedrooms and bathrooms to the front of the property is simplified though the use of a chamfered access passage to create a route through to the back of the property and the reconfigured living spaces.

Within the new extension the kitchen island, bespoke dining table and cooker hood with book end mirrors create an infinite linear threshold between inside and outside. An experience that both visually and functionally connects the interior to the garden, breaking down the barrier between inside and outside.

The rear extension is north facing, through the use of bright reflective materials and pale floors the residence feels spacious and bright.


  • Begun: Oct 2011
  • Completed: Mar 2012
  • Floor area: 172m2
  • Sector: House
  • Total cost: £200,000
  • Tender date: May 2011
  • Procurement: Traditional / JCT MWD05
  • Address: Garden Flat, 29 Lancaster Grove, London, NW3 4EX, United Kingdom

Professional Team