Project 199

Waind Gohil Architects, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Morley Von Sternberg     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan    
  • Roof plan    
  • Section    
  • Section    
  • Section    
  • Elevation    
  • Elevation    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A substantial detached Victorian Merchant’s house has been transformed with a modern structure for living, cooking and eating

The form of the extension takes reference from the pitched roofs of the existing house to create a unique internal space ‘opening-out’ towards the garden to maximise natural light and connectivity with the landscaped garden, whilst reducing overlooking from a neighbouring apartment block.

Handmade brick specials were used to mediate between the large scale of the glazed openings, and the period detail of the main house.

A simple asymmetrical roof form rises up to the garden to create a large end wall which is completely glazed to bring light deep into the plan. Different ceiling planes help distinguish the kitchen and living areas whilst a large triangular roof-light adds a dynamic and unexpected punctuation to the structure, breaking down the traditional plan form as the space extends into the garden.

Data

  • Begun: Jun 2011
  • Completed: Dec 2011
  • Floor area: 30m2
  • Sector: House
  • Total cost: £250,000
  • Procurement: JCT MWD 09
  • Address: London, United Kingdom

Professional Team

Suppliers