Domestic alterations and extension

Chadwick Dryer Architects, Cambridge, 2012


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

CDA Private House Cambridge 002 

    Download Original

  • CDA Private House Cambridge 002    
  • CDA Private House Cambridge 001    
  • CDA Private House Cambridge 003    
  • CDA Private House Cambridge 004    
  • CDA Private House Cambridge 007    
  • CDA Private House Cambridge 008    
  • CDA Private House Cambridge 005    
  • CDA Private House Cambridge 006    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Ground floor plan    
  • Long section    
  • Cross section    
  • Rear elevation    

Chadwick Dryer were approached to offer ideas for an uplifting extension and renovation to a drab and dreary existing kitchen- diner and utility area, whilst not significantly increasing the floor area

Our solution was to look at opportunities to increase the volume of the spaces with a series of stepped heights, key areas highlighted with large rooflights looking to capture the sun where possible.

The main feature of space was an electrically operated fully opening skylight allowing the outside to be brought inside. In a very densely populated area with space a premium this approach has brought light and importantly sunshine into the west facingproperty and enables views of the sky beyond the neighbouring terraced properties to create a view out above the enclosed garden space.

Oversized sliding doors assist this greater view focussing on the sky rather than the adjacent terraces and open out onto a flush seating area. Internally the furniture and kitchen has been beautifully crafted to the users needs. A clever but very functional rotating island unit offers the user flexibility within the kitchen and a beautiful olive wood built in bench enables incorporates storage as well as seating to the remainder of the room.


  • Begun: Dec 2011
  • Completed: May 2012
  • Floor area: 47m2
  • Sector: House
  • Total cost: £120,000
  • Procurement: JCT Minor works with contractors design
  • Address: Cambridge, United Kingdom

Professional Team