Glass and Concrete Extension to Grade II listed Town House

Lincoln Miles Architecture, Isle Of Wight, 2011


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from garden 

Steve Thearle (website)     Download Original

  • View from garden    
  • Interior view to garden     
  • Polished concrete roof    
  • View from kitchen    
  • Utility and wetroom block as extension to garden wall    
  • Texture and colour    
  • Solid on glass     
  • Polished concrete roof    
  • Veiw from grand children    
  • Grand parents legacy to grand children via poem cast into roof    
  • Radial brick detail    
  • Ground and first floor plans    
  • Long section    
  • South east elevation    
  • South west elevation    
  • Elevations    
  • Details of brick elements    
  • Sections    
  • Roof at Factory    
  • Monocock roof incorporating insulation    
  • Looking from top of roof    
  • Crane for concrete roof located in street    
  • Installing lights into concrete ducts    
  • craning the concrete roof over the main house    
  • Monocock roof    
  • Entrusting the roof structure    

Residential grade II listed town house with new glass, brick and polished concrete extension in walled garden

The project involved a comprehensive and sympathetic renovation of a Grade II listed town house utilizing traditional methods of renovation creating a thermally efficient 50mm thick hemp lime render system and naturally breathing building. This enabled the procurement of renewable air source heat pump providing all heating and hot water.

The project has delivered a 21st century addition of glass and a floating polished concrete roof, which liberated the once dark kitchen with natural daylight and soft shadows. The new extension, which replaced a Tin roofed outbuilding, was developed in homage to the 300-year-old garden wall. The height of the massing and articulation of the new brickwork deliberately wishes to be at one with the historic garden wall, whilst the main roof, which is some three metres high, floats in space. This floating monolith of polished concrete is separated from the garden wall and the main house by glass on all horizontal and vertical planes.

The addition of the polished concrete roof which considers the importance of the 5th elevation is embossed with a personal statement from the client (Grand Parent) to there Grand Children and indeed it is hoped there children.

Finally the 300-year-old garden wall is King.


  • Begun: Oct 2010
  • Completed: Sep 2011
  • Floor area: 53m2
  • Sector: House
  • Total cost: £132,000
  • Tender date: Jun 2010
  • Procurement: No Contract. Client employed trades direct
  • Address: Grove House, South Street, Yarmouth, Isle Of Wight, PO41 0QE, United Kingdom

Professional Team