Grazebrook

Knott Architects, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • Section D-D    
  • Rear elevation    
  • Working details    

Remodelling, refurbishing, and extending, a North London family home

'Have nothing in your houses that you do not know to be useful or believe to be beautiful.'

William Morris’s advice has been taken at its word in this sensitive reworking of a north London family house.

The main intervention – a bright family living space – is part of a cascade of spaces flowing from the music room, down via a reading snug, down again to an open dining and sitting space, then stepping further into the kitchen and, finally, out to the garden. Made up of neither segregated spaces nor fully open-plan, it allows intimacy, generosity and looseness of function without wasting any space.

A limited pallet of contrasting materials is used: glazed doors in engineered steel abut 150 year-old teak parquet reclaimed from the V&A. Brushed stainless steel kitchen units contrast with reclaimed French terracotta floor tiles and chemistry lab worktops recycled from a local school.

Data

  • Begun: Nov 2010
  • Completed: May 2011
  • Floor area: 155m2
  • Sector: House
  • Total cost: £241,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Sep 2010
  • Procurement: JCT Minor Works 2005
  • Address: Grazebrook Road, London, N16, United Kingdom

Professional Team

Suppliers