The Orangery

Liddicoat & Goldhill, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Handcrafted oak balustrade screen 

Keith Collie (website)     Download Original

  • Handcrafted oak balustrade screen    
  • Slender steel-framed glazing    
  • Tall oak door leading to gardens    
  • View to gardens    
  • Solid oak staircase    
  • Oak balustrade detail    
  • Architectural glazing and steel fins    
  • Mirrored façade to the staircase    
  • The Orangery in context    
  • Looking down the staircase    
  • Bespoke planter    
  • Interior view    
  • Structural steel fins    
  • Ground and first floor plan drawings    
  • South elevation    
  • Section drawing    
  • Section drawing    
  • Exploded axometric drawing    
  • Section details    
  • Section details    

A dynamic double-height domestic extension - conceived as an Orangery - that creates space for a growing family and reconnects the interior and the garden

The original house, one of a collection built on a hill overlooking South London, ignored the sloping ground on which it was built. Viewed from the street it sits comfortably but at the rear, the living spaces hung one storey above the garden. This disconnection was also felt inside: the large basement spaces were gloomy and truncated from the upper parts of the house.

The solution is conceived as an Orangery. By stripping away the lower part of the rear façade, space for this new double-height extension was created, floating half-way between the ground floor and basement. The Orangery acts as a lantern, gathering sunlight into the living spaces deep within the house.

The kitchen is afforded wide, verdant views over the rear gardens, while the split levels allow for both combined and separate operation of each of the living spaces. The slender, steel-framed glazing gives the new structure a sense of fine fragility.

Data

  • Begun: May 2011
  • Completed: Jan 2012
  • Floor area: 56m2
  • Sector: House
  • Total cost: £180,000
  • Tender date: Mar 2011
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: 38 Combemartin Road, London, SW18 5PR, United Kingdom

Professional Team

Suppliers