Art Studio

Lincoln Miles Architecture, Cowes, Isle of White, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Steve Thearle (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan    
  • Roof plan    
  • Long section and elevation    
  • Cross section and south west elevation    
  • Serated study and wetroom    
  • Working brick roof out on the ground    
  •     
  • Curved wet room under construction    
  • Concrete tiles waiting for glass to in    
  • Floor to serrated brick detail    
  • Detail of brick roof    
  • Detail of glazing opening    

The building is situated as a detached art studio combined with separate study and wetroom located in rear Garden of a generous four storey town house

The brief was to provide an artist studio together with wet-room and study within the town garden of the main house residence.

The design was evolved to consider the town garden context and the form was to respond to the terraced topology of the garden. This created three spaces that are defined in an unorthodox manner to be sculpturally connected to the garden rather than a prescriptive orthogonal layout.

The material elements are restrained very clearly to brick, glass and steel. The Serrated Brick that wraps the volume including the roof defines the Study and wet-room. The Art studio is defined by a triangular oxidized steel roof over an arrangement of glass triangles (including a tiny art gallery) that opens to the mid terrace garden and bedded into the raised rear terrace garden. The artist can feel sheltered in the ground but creative to the sky.

The 3 materials used are identified in a sculptural way to express the context of the conservation area.

I see bricks and triangles in Cowes.

Data

  • Begun: Jun 2009
  • Completed: Mar 2011
  • Floor area: 53m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £168,000
  • Tender date: Apr 2009
  • Procurement: JCT minor works
  • Address: New York House, 16 Castle Rd, Cowes, Isle of White, PO317QY, United Kingdom

Professional Team

Suppliers