7-15 Baker Street

Squire and Partners, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Squire and Partners (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Basement level plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Fifth floor plan    
  • Sixth floor plan    
  • Seventh floor plan    
  • Long section    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • Visualisation    
  •     
  •     
  • East elevation facade detail    
  • Typical structural column with recessed glazing    
  • Column detail    
  • Typical precast spandrel unit with flush glazing    
  • Typical precast spandrel unit with recessed glazing    
  • Typical dummy column with flush glazing and recessed glazing    

Mixed use development using a hybrid of steel, concrete and composite structure

The building, which combines three separate addresses and replaces two existing post war buildings.

The block facing Baker Street provides over 7000m2 of office space. To the rear, two residential blocks, one facing George Street and the other facing Portman Close, share a central courtyard garden.

A screen façade of precast columns and spandrels wraps around the office and retail section on the Baker Street side of the development. The width of the columns that form this screen is exactly equal to the depth of its spandrels, 350mm, and this screen frames glazing that steps in and out, sometimes flush with its outer face and sometimes set back. At ground and first floor levels, concrete columns help to form a street level colonnade.

In certain places the façade reveals the logic of its structure. In other places the 4.5m x 3.68m elevation grid is intentionally lost in the pattern of vertical precast concrete screen elements, of which some are dummy columns, while others coincide with the stanchions.

Materials used for the residential blocks relate more closely to the developments' immediate neighbours.

Data

  • Begun: Dec 2009
  • Completed: Jun 2011
  • Floor area: 12,900m2
  • Sectors: Office, Residential
  • Total cost: £24M
  • Procurement: Design and Build
  • CO2 Emissions: 27.7kg/m2/year
  • Address: 7-15 Baker Street, Paddington, London, W1U 3BT, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more