Phipp Street

Waugh Thistleton Architects, London, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

South west corner viewed from Phipp Street 

Will Pryce (website)     Download Original

  • South west corner viewed from Phipp Street    
  • West elevation viewed from Phipp Street. Glazing frames to offices are flush with the brickwork    
  • South west corner viewed from Phipp Street    
  • Projecting bay with untreated larch board cladding    
  • Projecting bay with untreated larch board cladding    
  • External detailing    
  • Offices were designed as shell and core    
  • Flats have exposed precast concrete ceilings and  blockwork walls finished with plaster    
  • Flats have exposed precast concrete ceilings and  blockwork walls finished with plaster    
  • Internal fitting details    
  • Location plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Recycled plastic balls and rebars of Cobiaxdeck system prior to pouring concrete    
  • Section of timber lighting and rooflight framing    
  • Window section and jamb detail    
  • Typical acoustic party wall details    
  • Typical perimeter detail at bin store    

Mixed-use building comprising 11 residential flats on the top two floors, with two floors of commercial office space below

The building is situated at a crossroads of narrow streets in the south Shoreditch conservation area. In the urban context, the aim of the four-storey building was to restore the scale of the local streetscape to its original stature by matching the height of adjacent architecture.

Due to the widths of the streets and the proximity of the neighbouring buildings, the building comprising 11 high-end residential units and 500 m2 of commercial space is primarily viewed from an oblique angle.

To make a virtue of this situation, the facade demonstrates a varying depth across its different storeys from the flushed glazed commercial floors, to the deep masonry reveals of the upper storeys. The brick facade maintains a dialogue with the local context but uses modern detailing.

A hollow-core CobiaxDeck deck system is used in the concrete slab for environmental benefits, and the architecture deliberately makes optimum use of all available natural light and ventilation. In addition, the are two accessible green roof terraces and a brown roof.

Data

  • Begun: Dec 2008
  • Completed: Sep 2009
  • Floor area: 2,250m2
  • Sectors: Office, Residential
  • Total cost: £3.4M
  • Funding: Private
  • Procurement: Design and build
  • Address: Phipp Street, London, EC2A 4PX, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more