Hanover Square

Squire and Partners, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

1 Hanover-A01B-H-06112.jpg 

    Download Original

  • 1 Hanover-A01B-H-06112.jpg    
  • 2 Hanover-A04-H-06112.jpg    
  • 3b Hanover-E14-H-06112.jpg    
  • 11 Hanover-E03-H-06112.jpg    
  • 13 Hanover-I07-H-06112.jpg    
  • 14 Hanover-I03-H-06112.jpg    
  • Hanover-I02-L-06112.jpg    
  • First Floor Plan    
  • Ground Floor plan.pdf    
  • Fifth Floor Plan.pdf    
  • Sixth Floor Plan.pdf    
  • Section.pdf    
  • 12 Hanover-SP02-06112.jpg    
  • 3 Concept3.jpg    

A mixed-use building for a prestigious corner site in Mayfair which addresses both Hanover Square and Hanover Street

Launched in April 2012, the completed building marks the first UK venture for Mitsui Fudosan, Japan’s leading property company, working with development managers Stanhope.

The clients sought to provide a high quality exemplar sustainable building providing 8,500m2 of office, residential and gallery space.

The mixed use development replaces an existing 1960′s building. The design expresses the traditional plot width of its immediate locale, and relates to the scale and materiality of the context at Hanover Square.

Largely constructed from a dark grey/black brick, the facades are punctuated with deep window reveals lined with white marble, with additional shading provided by vertical bronze fins.

The development is designed as an exemplar sustainable city centre building which makes use of renewable energy, limits the use of energy internally, and controls energy gains from external sources, achieved in part through a mansard roof covered entirely in carefully positioned photo voltaic panels to take advantage of the sun’s rays.

Two areas of public artwork were commissioned for the building, designed by Austrian artist Esther Stocker whose work is inspired by the interruption and disruption of visual grids. The artwork panels extend through the length of the office reception area, continuing beyond the entrance screen to wrap around the external elevation, and are also located in a prominent bay on the south elevation facing Hanover Street. The panels are constructed in a highly complex process which laser-cuts areas from slabs of black granite, inlaying the voids with a white Thassos marble to express fractured grids in a black and white palette.

Data

  • Completed: May 2012
  • Floor area: 8m2
  • Sector: Residential
  • Procurement: Construction Management
  • CO2 Emissions: 24.3kg/m2/year
  • Address: 5 Hanover Square, London, W1, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more