Berwick Street

Squire and Partners, London, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Will Pryce (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Ground floor plan    
  • Sections A-A    
  • Section F-F    
  • Berwick Street elevation    
  • Peter Street elevation    
  • Sketch    
  • Sketch    
  • Construction    
  • Construction    

Residential scheme to replace a number of narrow houses on a Soho street

A series of brick party walls in the development aim to suggest a series of narrow plots, similar to the original buildings, ordered to create a new rhythm. A solid brick end wall, punctuated simply by horizontal slot windows, reinforces the building’s terraced-street character.

Each plot contains three apartments, expressed in a palette of materials typical of this area of Soho with part of each dwelling’s façade made up of traditional Soho glazed bricks.

The pattern of the glazed tiles refers to the colours found in the Berwick St Market. A series of photographs taken of the market stalls are pixellated into squares of single colours. These squares are then stretched to the proportion of a tile and used to enrich the façade.

Projecting out of each glazed brick wall is a timber frame that contains a window and an opening timber shutter.

Data

  • Begun: Dec 2005
  • Completed: Jan 2010
  • Sector: Residential
  • Total cost: £6M
  • Address: 3-5 Berwick Street, London, W1F 0AD, United Kingdom

Professional Team