Underhill House

Seymour-Smith Architects, Gloucestershire, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Samuel Ashfield     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section    
  • Section    
  • Section    
  • Wall and roof detail    
  • Wall and roof detail    

House dug into a hill, partly under an old barn, design to have minimal visual and environmental impact

Prominently located at the top of a hill in the Cotswolds Area of Outstanding Natural Beauty the house is almost invisible form the surrounding countryside. The concrete house is built into the hillside under an existing barn which planners determined need to remain on site, and will now be used as a home office.

Two sides of the L-shaped underground house face south and are almost entirely glazed with high-performance triple glazing, maximising solar gain and minimising heat loss. The rest of the structure is earth-sheltered and highly insulated.

The underground construction is entirely concrete, mostly precast, much of which is exposed internally to exploit thermal mass.

The house became the first certified PassivHaus in England in January 2010.

Data

  • Begun: Jan 2009
  • Completed: Aug 2010
  • Floor area: 375m2
  • Sector: House
  • Total cost: £575,000
  • Procurement: JCT Construction Management
  • CO2 Emissions: 4.9kg/m2/year
  • Address: Moreton-in-Marsh, Gloucestershire, United Kingdom

Professional Team

Suppliers