Pokesdown Primary School

Format Milton Architects, Bournemouth, 1998


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Classrooms on the ground floor have access to a sheltered terrace for outdoor teaching 

Charlotte Wood (website)     Download Original

  • Classrooms on the ground floor have access to a sheltered terrace for outdoor teaching    
  • The north elevation faces low-rise housing    
  • The south side of the reception class; plaques on the wall were saved from the old school    
  • Different cladding treatments    
  • The playground on the south side. Upper floor classrooms are linked to the playground by playdecks    
  • Resource centre/library at the heart of the school    
  • A ground floor classroom    
  • Curved ramp    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section    
  • Perspective    
  • Isometric of south elevation and plans of downpipe    
  • Detail section through south elevation and downpipe    

Replacement of a Victorian brick school with a low building with overhanging eaves

The building is made of a variety of materials and has a shallow roof that extends beyond the building envelope to offer sheltering eaves.

The classrooms are all grouped on the southern (playground) side of the building, and all have open access to the playground, whether from the lower ground or the first floor levels.

The main entrance is at first floor level on the south side, and is accessed across a balcony walkway. The entrance lobby and office opens in to the main corridor, which runs at right angles to the entrance, and forms the main spine of the school. The curving ramp leads from the entrance, office area, down to the resource centre/library.

The low floor-to-ceiling height was seen as a means of creating a suitable scale for young children. It also allowed the use of ramps, rather than stairs or lifts, to reach the first floor. Light and ventilation to the back of the classrooms are provided by the Ronchamp-inspired coloured 'lightscoops'. The playground offers the same stimulating complexity of levels and zones.


  • Begun: Mar 1996
  • Completed: Jan 1998
  • Floor area: 2,100m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £2M
  • Procurement: JCT local authorities with quantities
  • Address: Livingstone Road , Bournemouth, BH5 2AS, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

Sika Liquid Plastics

Since 1963 we have produced an extensive range of high performance, technologically advanced coatings and membranes for the protection and waterproofing of roofs and balconies

Find out more