Lloyd Eist House

Common Ground Workshop, London, 2023

 

02_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Exterior View 

    Download Original

  • 02_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Exterior View    
  • 15_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Exterior View_night    
  • 18_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Exterior View_Detail    
  • 16_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Exterior View_night    
  • 01_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Exterior View    
  • 01B_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Exterior View    
  • 03_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Interior kitchen detail    
  • 04_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Interior kitchen and dining_courtyard garden    
  • 05_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Exterior courtyard space    
  • 06_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Interior ground floor lobby    
  • 07_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Interior flexible bedroom and study    
  • 08_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Interior living space first floor    
  • 09_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Interior living space first floor detail    
  • 11_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_master bedroom and pocket terrace    
  • 12_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_master bedroom and pocket terrace    
  • 14_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_master bedroom and ensuite    
  • 15b_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Exterior View_night    
  • 15c_Common Ground Workshop_Architects_Llyod Eist House_Cottage Green_Building Narratives_Exterior View_night    
  • NZG7SZT5E7P9KK8_01_LLOYD_EIST_HOUSE_GROUND_FLOOR_PLAN    
  • NZG7SZT5E7P9KK8_02_LLOYD_EIST_HOUSE_FIRST_FLOOR_PLAN    
  • NZG7SZT5E7P9KK8_03_LLOYD_EIST_HOUSE_SECOND_FLOOR_PLAN    
  • NZG7SZT5E7P9KK8_04_LLOYD_EIST_HOUSE_ROOF_LEVEL_PLAN    
  • NZG7SZT5E7P9KK8_10_LLOYD_EIST_HOUSE_SECTION_B-B    
  • NZG7SZT5E7P9KK8_09_LLOYD_EIST_HOUSE_SECTION_A-A    
  • NZG7SZT5E7P9KK8_08_LLOYD_EIST_HOUSE_SIDE_ELEVATION_NORTH_EAST    
  • NZG7SZT5E7P9KK8_07_LLOYD_EIST_HOUSE_REAR_ELEVATION_SOUTH_EAST    
  • NZG7SZT5E7P9KK8_06_LLOYD_EIST_HOUSE_SIDE_ELEVATION_SOUTH_WEST    
  • NZG7SZT5E7P9KK8_05_LLOYD_EIST_HOUSE_FRONT_ELEVATION_NORTH_WEST    

Lloyd Eist House is located in Camberwell, South London, and involves the refurbishment and new second floor and side extension of a mid century storage warehouse building to provide a three-storey family home.

The building was initially designed to be a live-work unit for the 'Lloyd Eist foundation' ( http://www.lloydeistfoundation.org/ ), a charitable organisation in memory of the original owner's late son Mr Lloyd Eist. It was later adapted to provide a detached family home, demonstrating the extent to which a unique, flexible and sustainable dwelling can be achieved on a very small urban site. The house's material palette incorporates a range of sustainable and tactile materials, including reclaimed timber and brick surfaces, sapele timber bespoke windows and door frames (locally manufactured) Valchromat linings, and quartz worktops. The space boasts greatly improved energy efficiency criteria and has incorporated an air-source heat pump to facilitate space heating and hot water, as well as internally insulated existing walls throughout. Utilising timber from the original floor structures we were able to create terrace fencing, exterior floor and wall linings, and to retain the attractive external sliding entrance shutters. Combined, these add historical and highly tactile references back to the original building; the building at every level playfully and subtly embraces and showcases parts of the original mid-century fabric. All the spaces benefit from abundant natural light through the strategic position of large picture windows and doors, all of which have been locally sourced and fabricated in Bethnal Green, London, promoting local manufacturing and supply chains. Flexibility is key to the design, and the building incorporates a bespoke bi-folding wall at the first floor to allow for the adaption of use, including a stand alone living and bedroom/ study, or a larger living space, or a variation on these uses.

Data

  • Begun: Apr 2022
  • Completed: Jan 2023
  • Floor area: 64m2
  • Sector: House
  • Total cost: £295,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2022
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract with Contractor's Design 2016 (MWD) / Traditional procurement route
  • Address: London, SE5, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more