The Weathered House

Selencky Parsons Architects, London, 2022

 

HGP819T4W4Y3GQS_2022-07-08_Selencky_Parsons_Sydenham_045_2048px 

    Download Original

  • HGP819T4W4Y3GQS_2022-07-08_Selencky_Parsons_Sydenham_045_2048px    
  • HGP819T4W4Y3GQS_2022-07-07_Selencky_Parsons_Sydenham_058_2048px    
  • HGP819T4W4Y3GQS_2022-07-08_Selencky_Parsons_Sydenham_228_2048px    
  • HGP819T4W4Y3GQS_2022-07-08_Selencky_Parsons_Sydenham_019_2048px    
  • HGP819T4W4Y3GQS_2022-07-08_Selencky_Parsons_Sydenham_016_2048px    
  • HGP819T4W4Y3GQS_2022-07-08_Selencky_Parsons_Sydenham_051_2048px    
  • HGP819T4W4Y3GQS_2022-07-08_Selencky_Parsons_Sydenham_225_2048px    
  • HGP819T4W4Y3GQS_2022-07-08_Selencky_Parsons_Sydenham_028_2048px    
  • HGP819T4W4Y3GQS_2022-07-07_Selencky_Parsons_Sydenham_155_2048px    
  • HGP819T4W4Y3GQS_2022-07-07_Selencky_Parsons_Sydenham_139_2048px    
  • HGP819T4W4Y3GQS_Weathered_House_Plan    
  • HGP819T4W4Y3GQS_Weathered_House_Existing_Plan    
  • HGP819T4W4Y3GQS_Weathered_House_Existing_Rear_Elevation    
  • HGP819T4W4Y3GQS_Weathered_House_Section    
  • HGP819T4W4Y3GQS_Weathered_House_Rear_Elevation    

The Weathered House in Sydenham, South London, transforms a semi detached Victorian property.

Our brief was to reorganise and extend the ground floor of the house to reconnect it with the garden, create a light filled generous kitchen/dining space and provide a storage and utility space. The owners of the house also wanted to create a dedicated study which could be acoustically separated from the rest of the house. Our solution was to add a lightweight ‘pavilion’ that nestles up against the rear wall of the house, touching it lightly. The rear London stock brick wall of the original house remains clearly legible, forming the backdrop to the new spaces whic
it in front of it. The floor of this new structure was set lower relative to the original ground floor level so that it mediates with the garden level which sits even lower. Parts of the floor of the existing house were also lowered to match this level to improve the flow between the spaces. The ‘pavilion’ was formed with a crisp Corten steel frame that defines a kitchen, dining and external terrace space, fusing internal and external spaces together with flush thresholds and corner glazing. Highly textured brick piers support one side of the oxidised steel structure and form niches internally which kitchen units inhabit. A clerestory window adds further height and airiness to the internal spaces. Blade-like louvres span across the external terrace controlling solar gain and casting dramatic shadows. Laser cut chamfered columns, abstractly reference the textured brickwork and blade-like louvres. A series of built-in planters animate the landscape and juxtapose the soft forms of the planting with the crisp hard angles of the architecture. The planting also adds a contrasting, ever-moving layer of shadow and texture - a device which is played with throughout the scheme.

Data

  • Begun: Jan 2021
  • Completed: Feb 2022
  • Floor area: 115m2
  • Sector: House
  • Total cost: £318,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2020
  • Procurement: Traditional procurement route, RIBA Domestic Building Contract
  • Address: London, SE23, United Kingdom

Professional Team