Lyndhurst Way

Crawford Architects, London, 2021

 

FBG6T6IOXEY7J49_VONR7671 (1) 

All photographs Morley von Sternberg     Download Original

  • FBG6T6IOXEY7J49_VONR7671 (1)    
  • FBG6T6IOXEY7J49_before_and_after    
  • FBG6T6IOXEY7J49_VONR7671    
  • FBG6T6IOXEY7J49_VONR7737    
  • FBG6T6IOXEY7J49_VONR7826    
  • FBG6T6IOXEY7J49_VONR7902    
  • FBG6T6IOXEY7J49_VONR7920S    
  • FBG6T6IOXEY7J49_VONR7932    
  • FBG6T6IOXEY7J49_VONR7948    
  • FBG6T6IOXEY7J49_VONR7973    
  • FBG6T6IOXEY7J49_Cross_Section    
  • FBG6T6IOXEY7J49_Front_and_Rear_Elevation    
  • FBG6T6IOXEY7J49_Lower_Ground_Floor_Plan_-_Existing    
  • FBG6T6IOXEY7J49_Lower_Ground_Floor_Plan    
  • FBG6T6IOXEY7J49_Sections_AA_and_BB    
  • FBG6T6IOXEY7J49_Side_Elevation_and_Section    

An extension that would improve a ground-floor flat’s access and privacy to the garden and create a bright outside/inside living space, as well as restoration of the building’s original features.

The lower-ground floor flat is part of a four-storey building built circa 1825 that is Grade II Listed and within a conservation area. The original house had been poorly converted into four apartments in the 1970s, thus creating a lower-ground floor flat with a disconnected rear garden, that lacked any privacy, resulting in poor accommodation and the building being neglected.

Initial discussions with the conservation team led to a presumption that there may historically have been an outrigger-type extension to the side. The rest of the extension was then to be transparent and to appear diaphanous, clearly displaying original openings and brickwork.

A maximised ceiling height would alleviate very low ceiling heights within the rest of the flat. The proportions of the extension are driven by, and align with, the existing main windows which, sit grandly within the facades. The new glass sliding doors seek to complement and fit within this arrangement.

Reclaimed London Stock bricks were used, plus a lime-based mortar, laboratory matched to the original building. Original windows were lost and brickwork either rendered over or in poor condition. The brickwork was carefully cleaned, with the weather-struck cement pointing raked out and recessed pointing restored.

Polished concrete in the kitchen and garden, unites both spaces in a visual and tactile way, whilst also minimising the internal floor build-up and maximising ceiling height.

This project was carried out alongside the restoration of the front elevation, under a separate contract, and in conjunction with the owners of the other three apartments.

Data

  • Begun: Mar 2021
  • Completed: Nov 2021
  • Floor area: 87m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £75,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2020
  • Procurement: RIBA Domestic
  • CO2 Emissions: 1.79kg/m2/year
  • Address: Peckham, London, SE15 5AG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers