Great Brockeridge

CaSA Architects, Bristol, 2020

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

NNX32D0KSETZEFY_04 

Guy Sargent     Download Original

  • NNX32D0KSETZEFY_04    
  • NNX32D0KSETZEFY_01    
  • NNX32D0KSETZEFY_02    
  • NNX32D0KSETZEFY_03    
  • NNX32D0KSETZEFY_05    
  • NNX32D0KSETZEFY_06    
  • NNX32D0KSETZEFY_07    
  • NNX32D0KSETZEFY_08    
  • NNX32D0KSETZEFY_09    
  • NNX32D0KSETZEFY_10    
  • NNX32D0KSETZEFY_384_-_AJ__Drawing_1-Brockeridge_-_Site_Location_Plan_and_Context    
  • NNX32D0KSETZEFY_384_-_AJ_Drawing_2-Brockeridge_-_Lower_and_Upper_Ground_Floor_Plan    
  • NNX32D0KSETZEFY_384_-_AJ_Drawing_3-Brockeridge_-_First_and_Second_Ground_Floor_Plan    
  • NNX32D0KSETZEFY_384_-_AJ_Drawing_4-Brockeridge_-Street_elevation_Existing_and_Propo    
  • NNX32D0KSETZEFY_384_-_AJ_Drawing_5-Brockeridge_-_Proposed_Section_BB    
  • NNX32D0KSETZEFY_384_-_AJ_Drawing_6-Brockeridge_-_Proposed_Section_AA    
  • NNX32D0KSETZEFY_384_-_AJ_Drawing_7-Brockeridge_-_Stair_Details    
  • NNX32D0KSETZEFY_384_-_AJ_Drawing_9-Brockeridge_-_Contextual_Sketch    
  • NNX32D0KSETZEFY_384_-_AJ_Drawing_10-Brockeridge_-_Contextual_Sketch    

This extension and renovation project significantly improves the appearance, performance, and layout of the original 1960s property.

The clients asked for a light, open living space that flowed into the garden as a focal point of the family home and ‘to take the house from being the ugliest on the street to having some real wow-factor’ with as affordable a solution as possible.

The key constraints of this project came not from the local planning restrictions themselves but from the surrounding context. The steep topography of the road and the diverse makeup of the surrounding properties created a complex setting for this narrow plot.

With no clear style to draw from, inspiration was taken from the existing Staffordshire blue bricks on the lower floor, the only element of the existing façade retained. The roof and upper walls are reclad in matching Staffordshire blue/black plain clay tiles. The varied nature of the clay colouring works to add relief, texture and a subtle variance to the façade. The vertical hung tiles and the new render coating allow the existing walls to be externally insulated, greatly improving the property's environmental performance.

On the rear extension the new pitched roof hits the oblique angle generated by the building line to create a falling eaves line that respects neighbouring amenity and overshadowing. In combination with the asymmetrical hip, this generates an interesting roof geometry which is reflected internally through open roof forms flooded with light from carefully located skylights. Internally, a new statement staircase designed by future joinery systems rises to connect with the upper ground level making a positive feature of the multiple levels required to work with the steep topography of the site.

Sat within a diverse array of properties displaying a range of periods, sizes and materials Great Brockeridge holds its own.

Annual CO2 data was not provided

Data

  • Begun: Oct 2017
  • Completed: Oct 2020
  • Floor area: 203m2
  • Total cost: £290,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Aug 2017
  • Procurement: JCT home owners contract
  • Address: Westbury on Trym, Bristol, BS9, United Kingdom

Professional Team

Suppliers