Case Study Terrace

William Tozer Associates , London, 2020

 

case_study_terrace_c_william_tozer_associates_01 

Photography by William Tozer Associates     Download Original

  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_01    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_12    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_02    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_03    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_04    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_05    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_06    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_06a    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_07    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_08    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_08a    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_09    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_10    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_11    
  • case_study_terrace_-_before_and_after_drawings    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_axo    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_exploded_axo    
  • case_study_terrace_c_william_tozer_associates_section    

This modern terrace house in Clerkenwell was completely reconfigured and refurbished internally, incorporating a galleried top-floor office space that overlooks a double-height living area

The middle floor is a single open-plan kitchen, living and dining space, loosely divided by rectilinear volumes of various sizes, and a dramatic change in ceiling height. The lower level is similarly open-plan, but concealed doors enable it to be divided into a yoga space, bedroom, and bathroom. The open-plan approach allows for natural daylight to reach the darkest part of the house, which is single aspect.

On the ground floor, views between the sculptural elements of the architectural composition provide glimpses visually connecting different spaces, and allow natural light deep into the house, where previously it was dark or wasted space. The ceiling of the middle level and the floor of the top floor are treated as a single sculptural plane, clad in timber on all sides. Staircases are similarly treated as planes of timber—folded, and divided and arrayed respectively, referencing the processes of drawing.

The other volumes and planes of the architectural composition are variously finished in cement, terrazzo, murals, and a white paint finish. Flood lamps, ubiquitous on building sites, recall the process of construction. The architectural scheme physically manifests the qualities of the drawings that describe it, and the project curates and re-frames the context and history of its site.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was provided as follows: 0.73 tonnes of CO2e

Data

  • Begun: Jul 2019
  • Completed: Aug 2020
  • Floor area: 141m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £268,000
  • Funding: private
  • Tender date: Apr 2019
  • Procurement: JCT Minor Works Contract (2016) with Contractor's Design
  • Address: Clerkenwell, London, EC1, United Kingdom

Professional Team

Suppliers