Umfreville Road

The DHaus Company , London, 2020

 

dhaus_08._umfreville_road_-_aj_small_projects_818_wide 

Photography by Richard Chivers     Download Original

  • dhaus_08._umfreville_road_-_aj_small_projects_818_wide    
  • dhaus_11._umfreville_road_-_aj_small_projects_818_wide    
  • dhaus_01._umfreville_road_-_aj_small_projects_818_wide    
  • dhaus_02_umfreville_road_-_aj_small_projects_818_wide    
  • dhaus_03._umfreville_road_-_aj_small_projects_818_wide    
  • dhaus_05._umfreville_road_-_aj_small_projects_818_wide    
  • dhaus_06._umfreville_road_-_aj_small_projects_818_wide    
  • dhaus_07._umfreville_road_-_aj_small_projects_818_wide    
  • dhaus_09._umfreville_road_-_aj_small_projects_818_wide    
  • dhaus_10._umfreville_road_-_aj_small_projects_818_wide    
  • dhaus_12._umfreville_road_-_aj_small_projects_818_wide    
  • dhaus_axo_-_umfreville_road_drawings_aj_small_projects    
  • dhaus_plans_-_umfreville_road_drawings_aj_small_projects    

DHaus have refurbished a 2-bedroom maisonette to form a triplex home, extending into the loft of a period property using digital design as part of the fabrication process

To the loft we created a dormer with external terrace and inserted a glazed frameless glass double height space, so as one enters the apartment the giant up and over glass window completely opens up to the sky. To access the top level, we inserted a plywood staircase, perforated that allows natural light to filter through the levels of the building, made from only two sheets of plywood and fabricated off site. For some time, we have been experimenting with digital fabrication.

We are fascinated by the idea of integrating automated CNC construction into period properties, looking into ideas of digital fabrication as a means to improve efficiency. We wanted to test our CNC fabrication ideas by creating a plywood staircase, sustainable, and perforated that allows natural light to filter through the levels of the building. Efficiency of materials was also important in the design process, we worked with the fabricator to ensure that the stair was cut from just two sheets of plywood.

The existing building and others on the street also have turret rooves, and these often get overlooked when loft extensions are undertaken. To maximise space, we inserted new steelwork into this turret area and created a giant triangular rooflight that allows one a unique perspective along the length of the street below.

Annual CO2 emissions data was not provided.

Data

  • Begun: Nov 2019
  • Completed: Sep 2020
  • Floor area: 123m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £120,000
  • Funding: private
  • Tender date: Jan 2019
  • Procurement: Traditional
  • Address: Umfreville Road, London, N4, United Kingdom

Professional Team

Suppliers