Springall St

Green & Teggin Architects, London, 2020

 

01_22 

Photography by Emanuelis Stasaitis     Download Original

  • 01_22    
  • 02_20    
  • 03_20    
  • 04_15    
  • 05_5    
  • 06_4    
  • 07_5    
  • 08_3    
  • 09_3    
  • 10_12    
  • pr01    
  • pr02    
  • PR03_A    
  • PR04_A    
  • pr05    
  • pr06    

This project consists of a new build 2-bed house on a tight back-land site in north Peckham

The original building was a damp and cramped 1-bed single story house, converted from a garage or the remains of a stable in the 1980’s.

The site is surrounded on three sides by two storey terraced houses and gardens. To the south there is the soaring copper roof, mural and sculptural bell tower of the 1965 St. John with St. Andrew Parish Church. The client had owned the site for many years, and appointed us to see if it could be re-developed to provide a larger, high qulity build to rent unit. In collaboration with the local authority we developed a design that met the local space standards, provided good quality natural light and external views whilst minimising the visual impact and loss of amenity on neighbouring properties.

The elevations are formed Stafordshire Blue engineering brick, the roof is be formed from glulam timbers, which continue externally to provide screening to adjacent properties, then merge into the boundary fence and gate forming the principle street elevation. The landscaping includes Stafrodshire blue stable pavers and Yorkstone slabs salvaged from the original building.

The glulam structure supports an extensive living roof, included to mitigate impact on and improve the outlook from the neighbouring properties. To further reduce the impact the height on the boundaries is limited to a maximum of 2m on the boundary, and the roof slope is limited to a 22.5º. The site is in a flood zone and the floor is 360mm below external ground level, however the design is future-proofed to resist flood water up to 500mm above external ground level.

The plan includes two equally sized generous double bedrooms, and an open plan living, dining and kitchen area.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was provided as follows: 1 tonne

Data

  • Begun: Nov 2019
  • Completed: Dec 2020
  • Floor area: 72m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £297,000
  • Funding: private
  • Tender date: Jul 2019
  • Procurement: RIBA Concise Buidling Contract 2018
  • Address: Peckham, London, SE15, United Kingdom

Professional Team

Suppliers