Ritson Haven

Milan Babic Architects, London, 2020

 

finalphotos.01 

Photography by Gary Weasman     Download Original

  • finalphotos.01    
  • finalphotos.02    
  • finalphotos.10    
  • finalphotos.03    
  • finalphotos.04    
  • finalphotos.06    
  • finalphotos.07    
  • finalphotos.08    
  • finalphotos.09    
  • finalphotos.05    
  • br847-mb-00-099_lower_ground_floor    
  • br847-mb-00-100_ground_floor_plan    
  • br847-mb-00-101_first_floor_plan    
  • br847-mb-06-300_section_aa_25_-_copy_2    
  • font_elevation_in_colour    
  • render01    

Ritson Haven is a two storey house plus lower ground, situated at the end of Ritson Road Victorian terrace, in the Mapledene Conservation Area (Hackney)

The project confronted the frequent challenge of making an addition to a consolidated historic context, avoiding an apologetic intervention or pastiche. It was therefore proposed a contemporary structure embracing a modern language, which is at the same time respectful with the terrace and the tectonics of the place.

The overriding feature of the terrace is its uniformity of proportion, scale and style of built fabric, which have been enhanced with the addition. The choice of materials and details are intended to enhance and off set the surrounding area. The proposed house sits in a transition zone between yellow stock brick of 110 Dalston Lane and the light coloured rendered of 1 Ritson Road and hence the selection of Petersen D54 brick as transition.

The externally exposed timber sliders of the windows are designed to align with the line of the banding visible on the façade of the neighbouring house at 1 Ritson Road. Rainwater pipes are to be concealed within the exterior envelope of the proposal. The simple treatment of the façade acknowledges the link to 110 Dalston Lane whose side elevations consist of blank walls. The large areas of glazing and brick on the proposed southern elevation also underline the proposal’s modern nature and rejection of historical pastiche.

The internal layout has been efficiently laid out to provide a circulation and storage space on the western side, with services at rear. The remaining area is dedicated to residential accommodation with a bedroom and en-suite per floor and a living/ dining and kitchen area leading out to the lower ground garden. Timber is used also internally to convey a warm environment whilst unifying the inside and outside.

Annual CO2 emissions data was not provided.

Data

  • Begun: Oct 2018
  • Completed: Mar 2020
  • Floor area: 82m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £298,000
  • Funding: private
  • Tender date: Dec 2017
  • Procurement: JCT Standard Building Contract 2016
  • Address: Dalston, London, E8, United Kingdom

Professional Team

Suppliers