Three Gardens

Edgley Design, London, 2020

 

photo_three_gardens_1 

Photography by Emanuelis Stasaitis     Download Original

  • photo_three_gardens_1    
  • photo_three_gardens_10    
  • photo_three_gardens_9    
  • photo_three_gardens_7    
  • photo_three_gardens_8    
  • photo_three_gardens_2    
  • photo_three_gardens_3    
  • photo_three_gardens_4    
  • photo_three_gardens_5    
  • photo_three_gardens_6    
  • three_gardens_drawing_-_plan_gf    
  • three_gardens_drawing_-_plan_roof    
  • three_gardens_drawing_-_section_long    
  • three_gardens_drawing_-_section_studio    
  • three_gardens_drawing_-_wireframe_axo_from_south_west    
  • three_gardens_drawing_-_working_detail    

Full of unique and colourful details, this modest but striking house and studio for artists Kati and Nigel Massey was designed to frame three gardens

The new build replaces an existing cluster of garages. The concept began with the commitment to retain three existing trees on site - a lime, a birch and a plum. Different garden spaces were conceived around each tree. The building was then formed around these distinct areas, with each relating to different parts of the house and studio.

A pitched roof rises dynamically in the middle of the house, creating a sense of drama and scale in the living areas. Extensive glazing in the lounge adds to this sense of space, providing views of the clients thriving vegetable garden, while opposite the sunken studio looks out from a worm’s eye view to the more formal plum tree garden.

The materiality and detailing of the house creates a rich modern dwelling, while referencing the historical features and brickwork of the local Victorian Housing Stock. The single storey house is set back from the street, fostering a greater sense of privacy. Here Artist Robert Dawson has designed a permanent exterior tile art installation which playfully reimagines traditional tiling to amplify the buildings individual identity on the street.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was provided as follows: 22.03 kg CO2/m2.a

Data

  • Begun: Feb 2017
  • Completed: Feb 2020
  • Floor area: 85m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £280,000
  • Funding: private
  • Tender date: Oct 2016
  • Procurement: JCT Homeowners Contract
  • Address: West Norwood, London, SE27, United Kingdom

Professional Team

Suppliers