Lucy's House

Architecture:WK, Richmonf Upon Thames, 2020

 

awk_architects_richmond 

Photography by Tony Timmington     Download Original

  • awk_architects_richmond    
  • awk_garden_office    
  • awk_architects_teddington    
  • awk_extension_teddington    
  • awk_home_office_wfh    
  • awk_loft_bedroom    
  • awk_family_kitchen    
  • awk_open_plan_living    
  • awk_plywood_stair    
  • awk_loft_extension    
  • awk_plywood_staircase    

The client’s brief for this small 1930s end-of-terrace house was to create a flexible home that would be comfortable for one and adaptable to accommodate multi-generational family gatherings

The ambition was for a restrained, understated interior within a sustainable building, with a serene, enclosed rear courtyard and a garden studio. Our response was to design an open, light-filled ground floor space, overlooking a courtyard enclosed by a full-width garden studio.

The calm, unobstructed vista from the front of the house to the rear wall of the studio creates a sense of space for congregating, supported by the integration of guest accommodation on the first floor and in the studio, with a private, principle suite in a new full-dormer loft. At the same time the enclosure of the courtyard and the thoughtful use of zoning, lighting and screening create a warm and sheltering environment for single living.

Pale birch ply is used throughout, for slatted screens, cupboards and surfaces, contributing to the quiet coherence of the whole. Plywood balusters transform the staircases into a graceful vertical corridor, with underlit handrails leading upwards, and places off to pause visually and physically.

The building’s fabric has been upgraded for 21st century living. The new elements are attuned to the 1930s terrace, while acknowledging their modernity with honesty, without attempting to disguise themselves as part of the original building. The hard landscaping and new render will increasingly be softened by filled planters and climbing plants, while living roofs for the studio and garden stores and a pond are works in progress, to maximise the biodiversity of the plot.

This previously cramped, energy-hungry house has been rejuvenated to provide flexible, sustainable and efficient family accommodation for the future.

Annual CO2 emissions data was not provided.

Data

  • Begun: Sep 2019
  • Completed: Oct 2020
  • Floor area: 127m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £220,000
  • Funding: private
  • Tender date: Jul 2019
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Teddington, Richmonf Upon Thames, TW11, United Kingdom

Professional Team

Suppliers