Pear Tree House

Edgley Design, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground Floor Plan     
  • First Floor Plan    
  • Section Plan    
  • Axonometric Plan    
  • Elevation Plan     

A backland house built in two parts around a 100-year-old pear tree and linked by a glass walkway

A family home wraps around an old pear tree, which was excavated from the rubbish-strewn site and forms the primary generator for the plan.

It feels the building is the result of the sculpting-out of a sequence of internal spaces, perhaps heightened by the in-situ concrete ground-floor construction.

It is hard to believe this is a self-build project; the construction is immaculate and the details carefully considered and executed.

Data

  • Completed: 2014
  • Floor area: 425m2
  • Sector: House
  • Total cost: £975,000
  • Address: 190a Friern Road, London, SE22 0BA, United Kingdom

Professional Team