Great Guildford Street Studio

MoreySmith, London, 2020

 

moreysmith_studio_1 

Photography by Philip Durrant and Fiona Smallshaw     Download Original

  • moreysmith_studio_1    
  • moreysmith_studio_2    
  • moreysmith_studio_3    
  • moreysmith_studio_4    
  • moreysmith_studio_5    
  • moreysmith_studio_6    
  • moreysmith_studio_7    
  • moreysmith_studio_8    
  • moreysmith_studio_9    
  • moreysmith_studio_10    
  • 01_-_ground_floor_plan    
  • 02_-_lower_ground_floor_plan    
  • 03_-_teapoint_sketch    
  • 04_-_external_elevation    

MoreySmith’s second London studio is in a recently renovated Victorian warehouse and is spread over three floors across the road from the existing office where the practice has been based for 17 of its 27 years

The additional space allows for future expansion, encouraging and retaining talent and further enhancing the company culture of creativity and wellbeing. The new studio is designed to support flexible working, promoting movement for our team to work fluidly across both sites. It enables our team to return to work at a lower density with social distancing as no workstations directly face each other, with a choice of areas for the team to work safely, collaborate and practice wellbeing at work, an essential element in the post-pandemic workplace.

The new workspace connects to our existing creative studio, accessible from two parallel street entrances, which is an added convenience in our post-pandemic working strategy. A key feature of the studio is a striking artwork by Bob and Roberta Smith bringing colour and energy to the main ground floor workspace. Wellbeing and biophilic design principles are central to MoreySmith’s projects and the studio is flooded with natural light and generous planting. To increase light into the lower ground floor, a previously filled in floor void was opened up as a focal point. A mix of subtle and rich green tones are used throughout, yet the natural palette is generally paired back so design teams can focus on developing material palettes.

MoreySmith encourages clients to embrace sustainability and have done the same here with lighting that is all LED or ex display and reclaimed timber flooring. Furniture is mainly repurposed from the existing office and paired with selected new pieces from British manufacturers, reducing emissions and supporting UK craftsmanship.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was not provided.

Data

  • Begun: Mar 2020
  • Completed: Jun 2020
  • Floor area: 200m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £150,000
  • Funding: Capital contribution from landlord
  • Procurement: Joint Contract Tribunal Limited (JCT)
  • Address: Shoemakers House , 39 Great Guildford Street, London, SE1 0ES, United Kingdom

Professional Team

  • Architect: MoreySmith
  • Client: MoreySmith
  • Structural and Services engineer, QS and main cont: BW
  • Approved building inspector : MLM