Studio in The Fields

form:form architects, Shropshire, 2019

 

form_form_architects_studio_-_photo_external_04 

Photography by Steve Hayward (form:form architects)     Download Original

  • form_form_architects_studio_-_photo_external_04    
  • form_form_architects_studio_-_photo_external_01    
  • form_form_architects_studio_-_photo_external_02    
  • form_form_architects_studio_-_photo_external_03    
  • form_form_architects_studio_-_photo_external_05    
  • form_form_architects_studio_-_photo_external_06    
  • form_form_architects_studio_-_photo_external_07    
  • form_form_architects_studio_-_photo_internal_01    
  • form_form_architects_studio_-_photo_internal_02    
  • form_form_architects_studio_-_photo_internal_03    
  • form_form_architects_studio_-_drawing_-_elevations    
  • form_form_architects_studio_-_drawing_-_ground_floor_plan    
  • form_form_architects_studio_-_drawing_-_sections    
  • form_form_architects_studio_-_drawing_-_sketch_renders    

Designed as a home office for form:form architects prior to the current demand for home working our ‘Studio in The Fields’ has come into it’s own during the last few months of the Lockdown

The self-created brief was to provide a flexible highly insulated structure which also allowed us to self-build as much as possible and be completed for less than £30K. Sitting on a similar footprint as a derelict barn within the garden the simple mono-pitch angled form contains two primary spaces: the studio, a meeting space, supported with a compact toilet/shower room, store cupboard and drinks alcove.

Black corrugated metal cladding although appropriate for the countryside setting was chosen just as much out of necessity as it would be fitted with the help of my wife and teenage daughters. A similar approach was taken for the interior with plywood sheet lining throughout.

The floor is a vibrant lime green acoustic cushioned vinyl sheet that echoes our practice branding. Initially designed as a bespoke one-off space we have started to develop the idea with our SIP’s supplier to possibly market it as a garden office kit which we propose to progress in 2021. We wanted to design and build an exciting but affordable structure that showcased our architectural ideals of forming form that is modest but creative.

Annual CO2 emissions data was not provided.

Data

  • Begun: Aug 2018
  • Completed: Dec 2019
  • Floor area: 38m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £30,000
  • Funding: private
  • Tender date: Jul 2018
  • Procurement: Bespoke (Negotiated Sub-contracts)
  • Address: The Fields, Wilcott Marsh, Nesscliffe, Shropshire, SY4 1BN, United Kingdom

Professional Team

Suppliers