Carrick Retreat

SASA Works, Cornwall, 2019

 

9.carrick_through 

Photography by Michele Panzeri (website)     Download Original

  • 9.carrick_through    
  • 1.carrick_through_trees    
  • 7.carrick_north    
  • 6a.window_detail2    
  • 4.carrick_south_east    
  • 6.carrick_east2    
  • 5.carrick_east    
  • 2.carrick_view    
  • 3.carrick_inside    
  • 10.carrick_inside2    
  • 11.carrick_in    
  • 8.carrick_entrance    
  • 14.window_detail    
  • 13.moon_portal_window    
  • 1._plan_elevations_carrick_1.50    
  • 2.east_south_elevation_carrick    
  • 3.north_and_west_elevation_carrick    
  • sketch_plan_of_site    
  • 4._initial_sketch    
  • 12.carrick_frame    

Carrick Retreat was designed as a multi functional space for a therapist and artist, it is situated towards the top of a valley overlooking a tidal creek in Cornwall, nestled into a line of yew trees

The space is entered in the west whereby you enter up a granite stair through a renovated reclaimed door, here you are received by a small hallway that includes a small kitchen. As you turn into the main room you are met with a high ceiling space framed by a vaulted oak structure. This space allows for various functions, such as circular sitting in groups and dance workshops, with views to the creek.

In the east corner there is a lower ceiling area that offers a more intimate office space with views to the natural pond and trees. SASA works is a unique architecture practice working as both architect and builder and this project celebrates the union of these skills. The project is sustainable and innovative in every aspect of the build. The structure is made from a traditional green oak cruck frame, which is exposed on the inside. This sits on reclaimed granite pad-stones, elevating the structure from the ground.

The assembled frame spent 6 months out on the land, being imbued with the elements before being wrapped within the external structure. The bespoke oak windows were made in the SASA Works London workshop, each window different to respond to the particular views. The cladding is oak and the roof tiles are naturally split oak shakes. The insulation is UK grown sheep wool and the internal walls are lined with lime plaster to allow the building to breath. The floor is made from a beautiful reclaimed pitch pine from the old Victorian Bodmin town Hall. The heat is supplied by a wood stove, which sits on reclaimed slate.

The finishes on the wood are natural oil, allowing the interior qualities of the wood to resonate with a deep sense of rawness. Many of the finer details of the space were made in the SASA Works workshop including lighting, desk, door and window hardware.

Unusual features of the space include a yellow stain glass window and bespoke oak moon window that protrudes like a portal from the mid roof line – this window allows the sunlight to circulate the room through the day and the moonlight to enter at night…. allowing for that occasional alignment of the moon in view, bringing a celestial encounter in the building.

Annual CO2 emissions data (requested in kg/m2/year) was provided as follows: approx 0.5 tonne/ co2

Data

  • Begun: Nov 2017
  • Completed: Aug 2019
  • Floor area: 30m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £145,000
  • Funding: private
  • Tender date: May 2017
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract
  • Address: Mylor Bridge, Cornwall, TR11, United Kingdom

Professional Team

Suppliers