Through a Hole in the Fence

Hugo Hardy Architect, Leighton Buzzard, 2020

 

sdoran-hhsudio_lb-0021 

Photography by Siobhan Doran Photography     Download Original

  • sdoran-hhsudio_lb-0021    
  • sdoran-hhsudio_lb-0007    
  • sdoran-hhsudio_lb-0006    
  • sdoran-hhsudio_lb-0013    
  • sdoran-hhsudio_lb-0014    
  • sdoran-hhsudio_lb-0016    
  • 1_32    
  • 2_24    
  • 3_28    
  • 4_19    
  • 5_14    

A garden studio developed from a dialogue between it and the main house, mitigating the lack of aspect, focus and perhaps justifying the otherwise meaningless and excessive use of glass in the houses open plan living space at ground level

The family has three young children and they expressed a desire to have the option to periodically escape the noise and disruption of their busy family lives and a quite place to work when pertinent.

The studio’s position also activates a forgotten corner of the garden defining it and unlocking a character appreciated from the nature along this boundary, a secluded garden within the larger more open garden. The building originally was intended to have an enclose studio and an open air porch but a decision was made to glaze in the porch making one space.

The views from the work desk were carefully chosen although the porch views were intended to take account of a future planting scheme.

Annual CO2 emissions data was not provided.

Data

  • Begun: Sep 2017
  • Completed: May 2020
  • Floor area: 20m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £40,000
  • Funding: private
  • Tender date: Jan 2017
  • Procurement: Self Build
  • Address: Bossington Lane, Leighton Buzzard, LU7, United Kingdom

Professional Team