London Timber Pavilion

Novak Hiles Architects and Schiller Projects, London, 2020

 

20200804-DSC_6996-Edit-2_LOW_RES-EDIT 

Photography by French + Tye     Download Original

  • 20200804-DSC_6996-Edit-2_LOW_RES-EDIT    
  • 20200804-DSC_7108_LOW_RES    
  • 20200804-DSC_7022-Edit_LOW_RES    
  • 20200804-DSC_7037-Edit_LOW_RES    
  • 20200804-DSC_6916-Edit-Edit_LOW_RES    
  • 20200804-DSC_7398-Edit_LOW_RES    
  • 20200804-DSC_7416-Edit_LOW_RES    
  • 20200804-DSC_7447_LOW_RES    
  • 20200804-DSC_7487_LOW_RES    
  • 20200804-DSC_7489_LOW_RES    
  • BenchDetails    
  • EarlyRendering    
  • FabricationDrawings    
  • Installation+SunStudies    
  • TileStudies    

This project by Novak Hiles Architects and Schiller Projects focuses on the thoughtful redesign of a pair of roof terraces in an urban setting

The redesign of these terraces was envisioned to promote wellness, allowing our client to enjoy more time outside whilst in the city.

The pavilion itself, located on the first terrace, was crafted by steam bending individual oak petals to create a self-supporting canopy. The form of the canopy responds to wind, sunlight and rain patterns on the terrace to increase all year-round usability. Each petal has been uniquely fabricated from a standard timber sheet, utilising a single curved mould for cost efficiency and minimal waste. This process resulted in unlimited possibilities for differentiation between the petals.

A separate top floor terrace has been designed to facilitate family dining, featuring a large concrete table with an integrated brass backgammon board for the keen game players in the household. Raised planters have been incorporated around the perimeter of the terrace to increase privacy. Unique but subtle lighting, referencing the form of the petals on the terrace below, has been integrated into the planters and tabletop to increase usability throughout the evening.

The aim of the project was to create structures that not only enhanced the overall health of our clients, but would also promote methods of hand-crafted and digital fabrication that are sustainable. The project was ultimately a study in self-supporting timber structures, in which we focused on the elimination of materials that hold more embodied carbon. Our team, who worked in collaboration digitally as a 3-way transatlantic operation, strived to reduce the carbon footprint of the project through considered material selections and construction methodologies. We are proud to say that, despite the pandemic, this project was manufactured and hand-delivered successfully on site.

Annual CO2 emissions data was not provided.

Data

  • Begun: Feb 2020
  • Completed: Jul 2020
  • Floor area: 55m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £160,000
  • Funding: private
  • Tender date: Sep 2019
  • Procurement: RIBA Domestic Contract with Contractor Design / Traditional Procurement
  • Address: Hammersmith, London, W6, United Kingdom