Mo-Tel House

Office S&M, London, 2020

 

13_shower_room_c_french_tye.jpg 

Photography by French + Tye     Download Original

  • 13_shower_room_c_french_tye.jpg    
  • 14_meeting_point_c_french_tye    
  • 15_bathroom_view_c_french_tye    
  • 16_mirror_detail_c_french_tye    
  • 17_view_from_utility_c_french_tye    
  • 18_stair_detail_c_french_tye    
  • 19_dining_table_cat_c_french_tye    
  • 20_kitchen_detail_c_french_tye    
  • 01_kitchen_elevation_c_french_tye    
  • 02_kitchen_splashback_c_french_tye    
  • 03_dining_table_c_french_tye    
  • 04_dining_table_c_french_tye    
  • 05_kitchen_detail_c_french_tye    
  • 10_kitchen_detail_c_french_tye    
  • 06_stair_side_elevation_c_french_tye    
  • 07_stair_view_c_french_tye    
  • 08_stair_elevation_c_french_tye    
  • 09_stair_close_up_c_french_tye    
  • 11_mirror_detail_c_french_tye    
  • 22_table_spread_2_c_french_tye    
  • 21_table_spread_1_c_french_tye    
  • motel_house_after_plan_drawings    
  • motel_house_before_after_plans_0    
  • 01_kitchen_axonometric_c_office_sm    
  • 02_kitchen_studies_c_office_sm    
  • 06_kitchen_elevation_c_office_sm    
  • 05_kitchen_axonometric_c_office_sm    
  • 03_stair_view_c_office_sm    
  • 12_stair_detail_c_french_tye    
  • 04_view_from_garden_c_office_sm    

Mo-tel House is a remodelling of the lower ground floor of a Georgian townhouse in Islington, London, for a young family of four

The name Mo-tel House signifies the clients’ aspiration for their home: a joyful, bright and colourful escape from grey London. Alongside a brief to transform the previously damp, dark, and cramped area and bring it back into use, Office S&M was invited to create a space full of surprises and delight for each member of the family to enjoy.

The reimagined lower ground floor now features an open plan, dual aspect kitchen and dining space achieved by removing internal walls, and a further two bathrooms and utility space. More unusually, the architects have designed all the furniture and deployed colour, mirrors and lighting to dramatic effect.

The cooking and dining area incorporates plinths to climb, soft surfaces to nestle in, tiny spaces to crawl into. Tropical colours and tinted mirrors are used throughout, to reflect and frame views, distorting scale and suggesting worlds beyond.

The client, Tamsin Chislett, is co-founder of Onloan, an online service based on lending fashion rather than consuming it. These ideas of borrowing and reuse were carried through in the project, with every material being borrowed, reused and reframed for a new purpose. Office S&M chose materials with a previous existence and a story to tell: surfaces made from melted, discarded milk bottles and chopping boards, to form shiny, luxurious marbled worktops; green terrazzo for the kitchen is made from marble chips and offcuts; and light pendants from recycled brick grog.

Office S&M designed each piece of furniture to serve more than one function. A pink and blue bench with crested canopy acts as dining seating, cosy reading nook, storage, regal throne, and cabinet to display curiosities collected during the family’s travels. This allows each family member to find new uses for the furniture, and through this reinterpretation and multiplicity of uses, longevity is secured and waste is reduced.

The suite of robust furniture pieces, each designed to be as much a small piece of architecture as an item of furniture or a building in a city, creates a series of interconnected but distinct spaces. By playfully dividing the plan, the furniture and colours both separate and connect, framing views across the room and creating an architectural dialogue between its inhabitants and the characters. Peaks and arches create notional thresholds and a sense of enclosure to each of the spaces, as well as referencing the surrounding buildings and city.

Annual CO2 emissions data not provided.

Data

  • Begun: Jul 2019
  • Completed: Jun 2020
  • Floor area: 56m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £75,000
  • Funding: private
  • Tender date: Jan 2019
  • Procurement: RIBA Domestic 2018
  • Address: Dalston, London, N1, United Kingdom

Professional Team

Suppliers