Madeira Road

HUT Architecture, Leytonstone, 2018

 

maderiaroad_004_lq 

    Download Original

  • maderiaroad_004_lq    
  • maderiaroad_009_lq    
  • maderiaroad_012_lq    
  • maderiaroad_014_lq    
  • maderiaroad_017_lq    
  • 13_madeira_road_proposed_master_marketing_010    
  • 13_madeira_road_proposed_master_marketing_011    
  • 13_madeira_road_proposed_master_marketing_031    
  • 13_madeira_road_proposed_master_marketing_041    
  • 13_madeira_road_proposed_master_marketing_042    
  • 13_madeira_road_proposed_master_marketing_050    
  • 13_madeira_road_proposed_master_marketing_t043    

With a materials-led design, and inspiration from Japanese designs, HUT completed a modest asymmetric rear extension to a 2-storey house terraced townhouse in Leytonstone, London

The renovation transforms the flow of the ground floor connecting living, dining, kitchen and, most importantly, the garden. The Japanese cues include clever storage including a hidden downstairs WC and coat wardrobe, bespoke timber joinery and Shou-Sugi-Ban charred timber Cladding for the new extension - providing a bold counterpoint to the existing London stock brick house.

Built over a dingy side alley, and extending to the rear, the extension contains large rooflights that allow light to flood into the adjoining spaces, and a giant picture window connects the house with its newly landscaped garden. The indoor-outdoor connection is further emphasised through large format floor tiles that flow continuously outside, and the charred cladding is repeated internally through use in the WC and on the breakfast bar. Materials were integral to the design. Bricks from the preexisting lean-to were repurposed to form the party wall, and painted white internally.

Oak timber was used to frame windows and doors to soften the minimal white palette, and bespoke joinery contrasted with Ikea cupboards and corian countertops. Steelwork was left exposed as a visual cue to the form’s structural shape. The garden design, also by HUT, takes cues from the indoor layout by aligning steps with the exterior door, and using the same countertop shape for bespoke planters and seating. Recycled materials are used for decking, in a dark colour that works with the exterior cladding.

Photography by Heather Hobhouse

Data

  • Begun: Jan 2018
  • Completed: Aug 2018
  • Floor area: 27m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £100,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2017
  • Procurement: Traditional with contractors design for MEP services
  • Address: Leytonstone, E11, United Kingdom

Professional Team