Barnsbury Terrace

HUT Architecture, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Heather Hobhouse (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Existing plan    
  • Existing plan    
  • Existing    
  • Existing    
  • Existing    
  • Existing    
  • Proposed    
  • Proposed    
  • Proposed    
  • Proposed    
  • Proposed    
  • Proposed    
  • Proposed    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A glazed wing and single-storey extension to a Grade II-listed town house in Islington

Located in Islington’s Barnsbury Conservation Area, this Grade II-listed town house has been sensitively extended to both provide additional living space and fill the original basement with natural light.

The ambition was to create a lighter, contemporary and more comfortable living space at basement for the client and her friends to enjoy.

The major architectural additions take the form of a single storey reclaimed brick extension, and a glazed closet wing to the rear of the property.

The existing dark and draughty single storey extension has been removed to make way for a contemporary replacement; constructed from materials in keeping with the palette of the original house.

A large rooflight over the sun room brings natural light deep into the plan. The sleek glass closet wing extension provides views upon entry into the garden beyond, and floods the original stair with natural light.

A palette of contrasting traditional and contemporary materials complement and enhance the existing house with the use of exposed London Stock brick within the sun room and black metal framed glass doors to the garden.

Reclaimed brick is used externally and internally; bringing textures of the original building inside. Glazed doors open out onto the courtyard allowing the entertainment space to flow into the garden beyond.

The original plan-form of the basement level has been reinstated and the functions of the space now centre around the kitchen, dining space and living.

Data

  • Begun: Sep 2015
  • Completed: Apr 2016
  • Floor area: 88m2
  • Sector: House
  • Total cost: £240,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2015
  • Procurement: RIBA domestic Building Contract 2014
  • Address: 47 Hemingford Road, London, N1 1BY, United Kingdom

Professional Team

Suppliers