The Yellow Door

Tactus Design Workshop, London, 2019

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

the_yellow_door 

    Download Original

  • the_yellow_door    
  • living_room    
  • kitchen_1    
  • kitchen_2    
  • dining_room    
  • library_1_0    
  • master_bedroom_2    
  • master_bedroom_1_0    
  • bathroom_1    
  • bathroom_2    
  • first_floor_plan    
  • ground_floor_plan_3    
  • library_diagram_0    
  • second_floor_plan    
  • section_0    
  • wall_section    

Located in an old traditional piece of London, Victorian houses line both sides of the street

Now there’s The Yellow Door, the gate between the beauty of old London and contemporary open plan living space. In this project, solutions were sought to adapt traditional houses to contemporary living. Small rooms on the ground floor have been combined to form a multi layer open plan living, dining, kitchen and library.

Spaces are defined by material, light, colour, levels and lighting solutions, in successive intersection of layers. The Goal: to unlock the full length of the house, connecting the street to the back garden. The kitchen extension to the full width of the site and the removal of internal walls unlocked the expression of the sequence of living spaces, inspired by the Japanese wisdom of definition and delimitation of areas and functions without the use of walls or other physical barriers.

The center of the living space is the dining table designed using parametric modelling. The script generates an undulating shape that captures the light from the bay window and light features. With the belief that the quality of architectural space supersedes the value of an additional bedroom, a generous master bedroom with en-suite was added to the existing loft space.

This floor is designed as a Home within Home, including lounge area, bedroom and dressing space, organised in an open plan arrangement but defined by the difference in floor levels. Constrained by a limited budget, this project was possible due to the careful design of every detail to maximise the quality of each space, full coordination and production of Stage 5 drawings prior to start of construction, thorough liaison with suppliers and contractors and constantly working together with the team to uphold the highest quality of all building works.

Photography by Lia Silva

Data

  • Begun: Sep 2018
  • Completed: Dec 2019
  • Floor area: 145m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £165,000
  • Funding: Equity
  • Tender date: Aug 2018
  • Procurement: JCT Minor Works 2016
  • CO2 Emissions: 1620kg/m2/year
  • Address: London, SE7, United Kingdom