Baldstocks

George King Architects, Dursley, 2019

 

gka_baldstocks_01 

    Download Original

  • gka_baldstocks_01    
  • gka_baldstocks_02    
  • gka_baldstocks_03    
  • gka_baldstocks_04    
  • gka_baldstocks_05    
  • gka_baldstocks_06    
  • gka_baldstocks_07    
  • gka_baldstocks_08    
  • gka_baldstocks_09    
  • 1_section_a4    
  • 2_plan_a4_0    
  • 3_section_detail_a4_0    
  • 4_plan_detail_a4_0    
  • 5_elevations_a4    

This extension to a 17th century Cotswold cottage is designed as a flexible space that will allow the client, a breeder of assistance dogs, to enjoy their beautiful garden setting all year round

Located on the side of Uley Bury, an Iron Age hill fort and scheduled ancient monument, the site also falls within a conservation area and an Area of Outstanding Natural Beauty. The key design feature of this small extension is its glass walls which can disappear entirely behind three small timber bookcases. The bookcases also form the vertical structure of the building, supporting a cantilevered green roof. This design allows the walls of the building to vanish entirely, creating a surreal outdoor living room.

The unsupported roof corner allows the space to bleed into the garden, which has been transformed into a series of landscaped terraces, whilst the bookcases frame views across the valley to the hills beyond. Creating a strong relationship between the old and the new on this sensitive site was a key driver to the design. The new extension is clad in charred timber to reference the original dark stained windows, Victorian iron work and wooden beams of the cottage while the interior finishes are light birch plywood to complement the existing Cotswold stone walls. These walls were in a poor condition having been painted previously and so were restored by stripping off the paint, repointing and repairing where necessary in order to expose the beautiful Cotswold stone and add warmth and texture to the cottage.

The project also includes the design of a set of bespoke furniture formed from plywood to match the interior. The modular design adds to the flexibility of the space by allowing the client to reconfigure the arrangement and move the furniture inside or outside depending on the weather.

Photography by George King Architects

Data

  • Begun: Aug 2017
  • Completed: Sep 2019
  • Floor area: 16m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £150,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2017
  • Procurement: RIBA Domestic Building Contract 2014
  • Address: Uley, Dursley, GL11, United Kingdom

Professional Team

Suppliers