Camden Street

Whiteman Architects, London, 2019

 

willscott-whiteman-camdenstreet1 

Will Scott Photography     Download Original

  • willscott-whiteman-camdenstreet1    
  • willscott-whiteman-camdenstreet3    
  • willscott-whiteman-camdenstreet4    
  • willscott-whiteman-camdenstreet8    
  • willscott-whiteman-camdenstreet9    
  • willscott-whiteman-camdenstreet10    
  • willscott-whiteman-camdenstreet11    
  • willscott-whiteman-camdenstreet12    
  • willscott-whiteman-camdenstreet15    
  • willscott-whiteman-camdenstreet16    
  • willscott-whiteman-camdenstreet17    
  • 01_existing_elevation_and_section    
  • 01_existing_plans    
  • 02_proposed_elevation_and_section    
  • 02_proposed_plans    
  • existing    

An extension providing an additional bedroom in preparation for the arrival of twins

The brief from the outset was to extend the property to provide an additional bedroom in preparation for the homeowners imminent arrival of their twins. This created a big challenge with the local council with regards to the planning approval. The first floor rear extension was the only area which would have fulfilled the primary brief. Therefore presenting a strong case to the planning department was required whilst also getting the local councillors on board.

The plans were approved by the council which allowed for this space saving design to progress. The first floor element of the design responds to the site constraints and looks to minimise any effect on the neighbouring properties amenity. A pitching roof reduces the height of the wall along the boundary line.

To distinguish the ground and first floor massing different pointing for the mortar joints has been used to try and create a distinction between the two elements whilst the same brick has been used to harmonise the design. A brown coping stone looks to complement the tone of the brick with coloured doors and windows to match. The clients now have a space which has grown with them and has been adapted to the way that they live. This project is an illustration of how a site can be maximised and allow homeowners to improve their property without the need to move.

Data

  • Begun: Sep 2018
  • Completed: Jun 2019
  • Floor area: 103m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £165,000
  • Funding: self-funded
  • Tender date: Aug 2018
  • Procurement: JCT Home Owner / Traditional
  • Address: Camden Street, London, NW1, United Kingdom

Professional Team

Suppliers