Charred Garden House

Trellik Design Studio, London, 2019

 

clifford-2 

    Download Original

  • clifford-2    
  • clifford-3    
  • clifford-19    
  • clifford-20    
  • clifford-9    
  • clifford-15    
  • clifford-10    
  • clifford-4    
  • clifford-5    
  • clifford-6    
  • clifford-7    
  • clifford-8    
  • clifford-11    
  • clifford-13    
  • clifford-14    
  • clifford-16    
  • clifford-after-ground_floor-plan    
  • clifford-after-roof-plan    
  • clifford-before-ground_floor-plan    
  • clifford-before-roof-plan    
  • clifford-axo-exterior    
  • clifford-axo-interior    

Transformation of a tired and dark Victorian ground floor flat into a bright and spacious home with extension and garden studio clad in charred timber

The new interior layout allows a more generous entrance lobby with natural light and direct view through the property to the rear garden with a leaning tree. The rear extension forms the living space with long narrow slot windows to the side to allow glimpse of the adjacent view, and crittall glazed door for access and view to garden.

A stove sits at the end of the space drawing attention and conclusion to the continuous line of black cupboards that service the entire home. The new extension is clad in lightly charred Siberian larch timber laid vertically, connecting visually with the black valchromat internal joinery. On the side, a glazed extension frames the family dining table, flooding the space with natural light and views to garden and inner courtyard. And at the rear, a garden studio is added to provide an extra guest room.

The new studio, clad internally in plywood birch, and externally in charred timber conceals the unattractive derelict view of the neighbours back garden whilst providing a visual link to the main house. Reminiscent of Japanese garden, the minimal outdoor space with an old leaning tree enveloped by the charred timber of the extensions, create a zen urban oasis that serves as an outdoor between the two volumes.

Photography by Emanuelis Stasaitis

Data

  • Begun: Jun 2018
  • Completed: Apr 2019
  • Floor area: 80m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £185,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2018
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Kensal Rise, London, NW10, United Kingdom