Eden Court Theatre Refurbishment

Page \ Park Architects, Inverness, 2007


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Exterior at night 

Keith Hunter (website)     Download Original

  • Exterior at night    
  • Exterior approach by night    
  • Entrance at night    
  • Exterior of Eden Court extension    
  • Exterior by day    
  • Exterior canopy    
  • View of landscape    
  • Wind tower for natural ventilation    
  • Detail view of facade materials    
  • Bar    
  • Mezzanine overlooking bar    
  • Mezzanines above    
  • Cinema    
  • View down to cafe    
  • View of stage    
  • Seating in theatre    
  • Theatre seating    
  • Bishop    
  • Structure and timber    
  • Close-up view of timber    
  • View of materials    
  • Site plan    
  • Ground Floor    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • Long section    
  • South elevation    
  • West elevation    
  • East elevation    
  • Louvre detail    
  • Panel detail    
  • Chimney plan    
  • Chimney plan    
  • Chimney elevation    

Redevelopment of the Highland theatre providing additional facilities and updating the original 1967 design

Designed to provide an additional theatre, two cinemas, studios, changing and office accommodation, the new facilities wraps around the building exploiting the existing foyer skirt of the 1976 theatre.

The reception and entrance have been moved to the north-east side of the complex allowing direct access from the city centre across the newly landscaped lawns. Inside the entrance is open plan with polished slate floors and exposed concrete walls, leading to a new glazed link of the refurbished Bishop's Palace.

The cinema and theatre spaces are formed in-situ concrete, with coloured textile wall-cladding providing acoustic insulation. A principle feature of the space is the natural ventilation system, where fresh air is introduced to the space from an underfloor solum area and exhausted at high level using the chimney stack effect.


  • Begun: Jan 2006
  • Completed: Jul 2007
  • Floor area: 6,949m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £15.7M
  • Procurement: SBCC CDP with quantities
  • Address: Bishop's Road , Inverness, IV3 5SA, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more