Glasgow Lighthouse

Page \ Park Architects, Glasgow, 1999

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Rooftop view 

David Churchill (website)     Download Original

  • Rooftop view    
  • View down the helical staircase    
  • Mitchell Street    
  • Mitchell Lane    
  • The great concrete arc which contains the reception area and the stair to the first-floor rises upwards, capped off with an external terrace at third-floor level    
  • Escalators rise through all floors    
  •     
  • The austere warehouse floors have proved adaptable to a range of uses.  Shown here is the third floor Mackintosh Interpretation Centre designed by architect Gareth Hoskins    
  •     
  • Second floor circulation space  – generous planning allows it to double as exhibition space    
  • Rear elevation of the new building    
  •   The rooftop gallery offers stunning views     
  • The rooftop gallery can be seen from inside the building    
  • The rooftop gallery can be seen from inside    
  • Ground floor plan    
  • Fifth floor plan    
  • North-south section    
  • detail of helical staircase    
  • Working detail: helical steel staircase    
  • Working detail: helical steel staircase    

Refurbishment of Charles Rennie Mackintosh’s Glasgow Herald building to provide a home for ‘The Lighthouse’, Scotland’s centre for architecture, design and the city

The architects added an extension to the rear of the building, creating a new entrance and five-storey circulation space, freeing up the former newspaper building for gallery spaces.

The main gallery is located on the first floor with an education centre above. The third floor contains conference facilities, the fourth further galleries and the fifth a café. Crowning the building is a rooftop gallery offering wide ranging views of the city.

The removal of the water tank and floors of mackintosh’s octagonal tower provided further circulation space, now accommodating a steel and timber spiral stair that rises through the full height of the building.

The Lighthouse closed in 2009, though the building remains in the ownership of Glasgow City Council.

Data

  • Begun: Nov 1997
  • Completed: Feb 1999
  • Floor area: 7,558m2
  • Sectors: Arts and culture, Education
  • Total cost: £8.5M
  • Procurement: JCT 80 Contractors Designed Portion with Quantities Single stage tender with full bills of quantities
  • Address: 11 Mitchell Lane, Glasgow, G1 3NU, United Kingdom

Professional Team

Suppliers