Caernarfon Arts Centre

Richard Murphy Architects, Caernarfon, 2005

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View of external walkway and spiral staircase which are formed of galvanised steel, with perforated lightweight metal decks 

    Download Original

  • View of external walkway and spiral staircase which are formed of galvanised steel, with perforated lightweight metal decks    
  • Green oak boarding clads the exterior acting, acting as a rain screen to the building    
  • Evening shot across the docks; the subtle reflection of the building is captured by the river    
  • Close-up view of the green oak, which forms a natural weathered grey patina over the years    
  • View across the foyer and main staircase    
  • View of the auditorium    
  • Top lit rehearsal space    
  • View of small workspace units which lead off unto the open gallery spaces    
  • View from above looking down into the triple height atrium space    
  • The tall rendered drum marks the entrance into the arts centre    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Upper floor plan    
  • Long section    
  • Section    
  • From top; Elevation of screen in cinema mode; Section showing screen mode locations    
  • From top left; Elevation of screen showing framing and cladding; Section through screen; Perspective of projection screen in cinema and storage mode; Detail of head and base of frame    

A creative arts building on the docks of the Menai Straits, North Wales. Constructed from three parallel sheds, the building houses a theatre/rehearsal space and offices

An inner shed contains the three large volumes, requiring large span structures, and flanked on either side by more domestic-scaled structural sheds.

The inner shed, which has the theatre at its east end and rehearsal rooms at its west end, contains a large atrium foyer space with circulation. The objective of the design was to ensure that as many offices as possible on the first and second floors open directly onto walkways in this atrium space so that their activities are visible from people entering the building.

The exterior of the building is largely formed of a steel frame and green oak boarding. This forms a natural weathered grey patina over the years and acts as a rain screen to the building. External walkways are formed of galvanised steel, with perforated lightweight metal decks, with the exterior wall adjacent to the entrance formed of board-marked concrete.

Windows are generally aluminium or steel. The interior of the building is filled with colour as a contrast to the relatively monochrome exterior.

Data

  • Begun: Sep 2003
  • Completed: Jan 2005
  • Floor area: 2,393m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £6.4M
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2003
  • Procurement: JCT
  • Address: Galeri, Doc Victoria, Caernarfon, LL55 1SQ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more