Eden Court Theatre

Law and Dunbar-Nasmith, Inverness, 1976

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

External view 

Henk Snoek     Download Original

  • External view    
  • From outside the foyers and restaurant cluster around the great fly tower    
  • The foyers are warmly coloured with gold carpets and timber ceilings    
  • A corner of the restaurant    
  • Tiered auditorium    
  • The public areas are very light, with glimpses of the river    
  • Site plan    
  • Plan at entrance level    
  • Plan at stalls level    
  • Plan at first circle level    
  • Plan at second circle level    
  • Section    
  • Stage arrangements    
  • Model from the east    
  • Model of auditorium for     
  • Model of auditorium    

Cultural centre for Inverness and the Highlands accommodating a full spectrum of arts as well as community and conference events

Built as a centre of performing arts, the theatre was designed to be multi-use to accommodate orchestral and chamber concerts, opera, ballet, drama, conferences, dances and films.

The form of the auditorium has proved the key to the theatre's success, consisting of a three-tiered horse-shoe it was significant in re-awakening interest in this traditional form and its innate flexibility in use.

The hexagonal forms of the building arose naturally from the shape of the site. The stepped design evolved from the need to provide a greater movement area in the ground floor whilst requiring less space in the upper foyers.

For a building of such a size, it is unusual that there is no steel frame (other than that which holds the pitched roofs to the eaves), only loadbearing concrete blocks. Designed to be seen; the open lawn to the east allows clear undisturbed views from Ness Bank and in turn, the large glazed panels frame views to the River Ness whilst creating a feeling of greater space from within the foyers.

Data

  • Begun: Mar 1973
  • Completed: 1976
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £630,000
  • Address: Bishop's Road, Inverness, IV3 5SA, United Kingdom

Professional Team